Eerste terhandstelling
Een rekening voor ”eerste terhandstelling” ; wat is dit?
U heeft medicijnen in de apotheek gekregen. Dit medicijn gaat u voor het eerst gebruiken of heeft u langer dan een jaar geleden voor het laatst gehad. Dit heet een eerste uitgifte. In dat geval geldt een ander (hoger) apotheek-tarief dan in het geval van zogenaamde vervolg uitgifte.
Dit tariefsysteem is al een aantal jaren op deze manier in gebruik. Echter, met ingang van 2014 moeten de apotheken dit van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) op een andere manier in rekening brengen dan u gewend was.
Wat is het verschil met eerdere rekeningen / declaraties?
Tot en met 2013: Het eerste uitgifte tarief was ongeveer 2x zo hoog als een vervolguitgifte en zat verwerkt in de totale medicijnprijs.
Vanaf 2014: Het eerste uitgifte tarief is nog steeds ongeveer 2 x zo hoog als een vervolg uitgifte tarief. Echter, dit tarief moet nu in 2 delen gedeclareerd worden: – In de medicijnprijs wordt een tarief verwerkt dat even hoog is als de vervolguitgifte. – Daarnaast wordt in een aparte declaratieregel de rest van het eerste uitgifte tarief verwerkt.
Dit zorgt ervoor dat als u voor de eerste keer een geneesmiddel krijgt dat u dan twee aparte bedragen moet betalen; 1 via het geneesmiddel en 1 via de declaratie ”eerste terhandstelling”. Samen zijn deze bedragen net zo hoog als voorheen.